SAMOOKLICANI – ČESA VAM NE BODO NIKOLI PRIZNALI….

Tor, 7. 7. 2020 -- samo.javornik

Ni neumestna ugotovitev priznanega razvojnega ekonomista in Nobelovega nagrajenca J. K. Galbraitha, ki je ugotavljal, da je edina funkcija in korist napovedovanja v ekonomiji ta, da ekonomisti dvigujejo ugled astrologom. Ja, pa še ena obstaja. Woody Alen je pogruntal, da je… »…imeti denar bistveno bolje kot biti reven, pa čeprav zgolj iz finančnih razlogov.« V knjigi Samooklicani eno izmed ključnih vlog odigrajo naši vrli upravljalci skladov Genesis Funds iz Tel Aviva. Tobin, Avram, David in Malki vam bodo pokazali, v čem je smisel denarja….

Na kratko si poglejmo, kako deluje dejavnost upravljanja investicijskih skladov. Gre za eno izmed najbolj sprevrženih dejavnosti modernega časa, brez kakršnekoli dodane vrednosti za vlagatelje. Pustite sklade. Kupujte ETF-e! Lepo oblečeni in dišeči upravljavci skladov naj bi imeli posebne sposobnosti vpogleda v prihodnje gibanje uspešnosti podjetij, ki kotirajo na borzi. In kako se odrežejo naši lepi in pametni Homo economicusi? Rezultati so porazni: 80 % upravljavcev posluje slabše od pričakovanj in napovedi in svojim klientom izgublja denar, 20 % upravljavcev pa ima enostavno – srečo. Če bi rezultate merili jutri, bi se populaciji nekoliko premešali, odstotki pa bi ostali enaki. Naj postrežemo še s podatkom, da so raziskovalci v neki študiji poskušali ugotoviti, kakšna je razlika v sposobnosti predvidevanja prihodnega razvoja dogodkov med visoko strokovno usposobljenimi upravljavci premoženja in opicami (Montier, 2005). Obojim so dali na razpolago večje število delnic in jim dali nalogo, da izberejo delnice tistih podjetij, ki bodo v naslednjih letih poslovala bolje od povprečja. Upravljavci so tuhtali, analizirali in izbirali, opice pa se niso pustile prav hudo motiti. Pobrale so delnice, ki so jim bile najbolj všeč, in jih zmetale v koš. In rezultat? Portfelji, ki so jih na slepo sestavile opice, so imeli prepričljivo boljše donose, upravljavci pa so bili prepričljivo bolj samozaverovano samovšečno samozavestni kot opice. 1 : 0 za opice torej. Voli v kravatah z zloščenimi čevlji? Spoznaj sebe. In ničesar preveč. Kdo se torej posmehuje astrologiji? »Pametni ljudje so za vsakim vogalom,« reče Bog in naredi Zemljo okroglo.

Če vas zanima, čemu služijo investicijski skladi, pokukajte v knjigo SAMOOKLICANI – Krvave sledi HŠP - jevcev..., presenečeni boste! Ali pa tudi ne.

Naročilo knjige na povezavi https://www.primus.si/samooklicani/ . Več o avtorju na povezavi…. http://www.samojavornik.si/