TO BI LAHKO BIL ZAČETEK ČUDOVITEGA PRIJATELJSTVA

Sre, 9. 12. 2020 -- samo.javornik

TO BI LAHKO BIL ZAČETEK ČUDOVITEGA PRIJATELJSTVA 

"To bi lahko bil začetek čudovitega prijateljstva," je včeraj izraelski premier Benjamin Netanjahu pred novinarji laskal slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši. Toda oba sta bila verjetno z mislimi drugje. Nekje v preteklosti. Na Gregorčičevi….

....Vrata kabineta predsednika Vlade RS na Gregorčičevi so se tiho zaprla. V rustikalno opremljeni sobi sta na vinsko rdečih protokolarnih usnjenih foteljih sedela predsednik Vlade Peter Mahun in predsednik Izraelsko Slovenskega gospodarskega foruma, Alon Šamir, ter sproščeno klepetala. Bila sta znanca že vrsto let. Nazadnje sta imela priložnost poklepetati na gala večeru, ki ga je organiziral Inštitutu za duhovno rast AZRA. Alon je bil eden izmed častnih gostov večera, ki jih je predsednik sprejel na avdienco.

»Veseli me, da je Forum tako lepo zaživel in da se je pretok kapitala med državama tako povečal,« je Alona pohvalil predsednik.

»V današnjem svetu je pomembno, da držimo skupaj. Nihče več nikomur ne zaupa, ena sama izsiljevanja in podtikanja, grobi napadi, strateški interesi, denar, kapital, donosi…., kam je šla človeška plat bivanja? Kje so vsi dobri prijatelji na katere se lahko zaneseš v težkih časih? Vsega tega ni več, samo pohlep, požrtnost in pogoltnost je ostala. Res sem zelo vesel, da smo s Forumom uspeli preseči vso različnost in združiti vse tisto dobro, kar je v nas podobnega in nam zagotavlja dolgoročno svetlo prihodnost. Res sem vesel! Hvala vam za vašo podporo gospod predsednik,« je Alon predsedniku odrecitiral hvalospev.

»Ah, ni kaj Alon. Vso svojo življenjsko energijo sem vložil v projekt predsedovanja in to z enim samim preprostim razlogom - da lahko podprem takšne vizionarske projekte in pomagam pomoči potrebnim v tej deželi,« se je raznežil predsednik. »Kako pa napreduje naš projekt?« ga je zanimalo.

Peter Mahun je v svoji predsedniški kampanji vse svoje adute stavil na en projekt. To je bil projekt izgradnje »Četrte razvojne osi – JV/SZ« s katerim bi bila Slovenija končno povezana. JV/SZ del četrte razvojne osi naj bi bil vključeval dva odseka: od priključka Adlešiči, do priključka Pugled pri Starem Logu, dolžine približno 68,5 km, ter od priključka Pugled pri Starem Logu do priključka Log pod Mangartom, dolžine 197,6 km. A to ni bilo vse. Vizija Petra Mahuna je bila, da v Sloveniji izgradimo najdaljši predor na svetu.

»Slovenijo je potrebno povezati po diagonali,« je rohnel na predvolilnih srečanjih. »Ni suverene države na tem svetu, ki ne bi bila povezana po diagonali. To je naš izziv. To je naša prihodnost. S tem stojimo, ali pa pademo, kot narod,« so ga mediji citirali.

Predor naj bi bil dolg 81,9 kilometrov in naj bi potekal po diagonalni osi med Pugledom pri Starem Logu in Logatcem. Predračun projekta je bil 17 milijard evrov. Predvideni čas izdelave pa 3 leta. Izvedljivo torej v času trajanja enega mandata. Mandata vlade Petra Mahuna! Predor naj bi imel vključene vertikalne razgledne točke, kjer bi lahko turisti izkoristili podzemna parkirišča in se po vertikalnih povezavah povzpeli na razgledne točke, ki bi se v obliki stolpov dvigale 75 metrov nad površino zemlje. Strokovnjaki so izračunali, da bi si, s pomočjo 4 razglednih stolpov (vsakih 20 km eden), vsak turist lahko vizualno ogledal 80% površine Slovenije. Česa podobnega v svetu ni! V mednarodni strokovni javnosti so to interpretirali kot izjemen dosežek Slovenije, ki mu ni para na svetu. Do tega trenutka so bili najdaljši predori na svetu navadne otroške igračke proti predoru »Četrta os.«

Odlomek iz knjige "Samooklicani – krvave sledi HšPjevcev"